Blog

Preview: Windows Virtual Desktop

Een nieuw uitgebracht item van Microsoft is de Windows Virtual Desktop. Hiermee kan elke enterprise gebruiker de virtuele Windows 10-desktop testen die gehost is in Azure. Voor degenen die het niet kennen: Windows Virtual Desktop is een desktop- en applicatie-virtualisatie service in de cloud. Het is een virtual desktop infrastructure (VDI) die bedoeld is om management te vereenvoudigen en multi-sessies mogelijk te maken voor Windows 10.

 Na de aankondiging kregen ook wij toegang tot de openbare preview, die we zullen testen om de beste manieren te ontdekken om Windows Virtual Desktop te implementeren. We maken het graag mogelijk voor klanten om elke applicatie met één klik te bereiken. Door dit te doen kun je degenen die het nodig hebben toegang bieden tot virtuele applicaties, en een online werkplek.

Het idee van een dergelijke dienst – die ook toegang biedt voor Office 365 ProPlus – is dat het het eenvoudiger wordt voor bedrijven om machines en de software die er op draait te managen. Werkgevers kunnen daarnaast een virtuele desktop bieden aan hun mobiele werknemers, die ervoor zorgt dat alle gevoelige data veilig blijft.

Waarom zijn we dan zo enthousiast?

Als je de nodige punten onder elkaar zet, dan heeft Microsoft met Windows Virtual Desktop een oplossing bedacht voor het aanbieden van een werkomgeving in de cloud. We sommen de punten hieronder voor je op:

  1. Multi-user Windows 10 omgeving, welke een volwaardige Windows 10 ervaring biedt.
  2. Geoptimaliseerde werking van Office365, inclusief OneDrive en Outlook search ondersteuning.
  3. Het configureren van Web Access en Gateways behoren tot het verleden, deze worden door Microsoft aangemaakt en beheerd.
  4. Het is mogelijk een zelf gemaakt Windows 10 image te gebruiken.
  5. Een persoonlijk gekoppelde desktop kan worden aangeboden.
  6. Beheer vind alleen nog maar plaats op het image en virtuele servers, niet meer de infrastructuur.
  7. Werk vanaf een willekeurig platform (MacOS, IOS, Linux, Android) via de native client of HTML5 website.
  8. Geen binnenkomende communicatiepoorten die opengezet dienen te worden.
  9. Publiceer volledige desktop, of publiceer applicaties met meerdere applicatie groepen, waardoor er onderscheid gemaakt kan worden in type virtuele omgeving.
  10. Bij het gebruik van gepubliceerde applicaties is het mogelijk om deze in het startmenu van de gebruiker te plaatsen op de locale computer waar de applicatie in de cloud draait.

Na het beschikbaar stellen van Windows Virtual Desktop zijn we gelijk aan de slag gegaan met een testopstelling. De volgende onderdelen zijn nodig om een test te doen:

Azure Active directory
1. Active Directory op een Windows server welke via Azure AD Connect of wel via Azure AD Domain service in sync is.
2. Azure Subscription met een virtueel netwerk welke gekoppeld is met de Active Directory op een Windows Server

In de onderstaande afbeelding is een weergave te zien van de infrastructuur:

https://www.scct.nl/wp-content/uploads/2019/03/WVD.png

Onze eerste ervaring is erg positief. In de proefopstelling hebben we de werking van diverse applicaties aan de tand gevoeld. Dit verliep erg soepel, zeker gezien het feit dat de infrastructuur in een US datacenter draait. In de komende maanden worden andere regio’s klaar gemaakt om dezelfde infrastructuur aan te kunnen bieden. Zodra we meer nieuws te delen hebben rondom Windows Virtual Desktop dan lees je dat weer op onze website.